با نفوذ و سیطره تکنولوژی و اینترنت بر همه شئون زندگی انسانی، آموزش نیز دچار تغییر و تحولات گستردهای شده است. یکی از نتایج این تغییرات وسیع، پیدایش مفهومی به نام آموزش مجازی یا آموزش الکترونیک است. این روش آموزش، متکی به تکنولوژی وسایل ارتباطجمعی و بهخصوص اینترنت است. آموزش آنلاین، عبارتی است که بسیاری از مردم بهویژه در کشور ما آن را با دوران کرونا میشناسند. دورانی که در آن، سیستم آموزش برای بیش از نود درصد از فراگیران بهصورت آنلاین یا مجازی بوده است. با این حال، سابقه کلاس مجازی نهتنها در دنیا بلکه در کشور ما نیز نسبتا طولانی است.
در سراسر دنیا، دانشگاهها بیش از یک دهه است که اقدام به برگزاری دوره مجازی و راهاندازی انواع سامانه کلاس آنلاین کردهاند. در کشور ما نیز دانشگاه پیام نور، یک نمونه شناختهشده از آموزش مجازی است. این روش آموزش، خود دارای زیرشاخههای مختلفی است که به طورکلی در دو دسته آموزش مجازی، آنلاین و آفلاین جای میگیرند. مزایای آموزش الکترونیکی، روزبهروز بر همه افراد از مسئولین آموزشی گرفته تا دانشآموزان و والدین آنها بیشتر روشن میشود. از واضحترین این مزایا، کاهش هزینههای آموزش و مشارکت بیشتر دانش آموزان است.
اهمیت آموزش مجازی؛ مزایا و معایب آن
اگر چه بیشتر افراد و حتی نظامهای آموزشی در دنیا به آموزش مجازی به عنوان یکی از نتایج اجباری همهگیری ویروس کرونا نگاه میکنند اما این آموزش مجازی، خود را فراتر از راهی برای کاهش سرعت شیوع بیماری کرونا ثابت کرده است. مهمترین دلیل اهمیت آموزش آنلاین، هماهنگی آن با سبک زندگی انسان قرن بیستویکم است. تصور اینکه تکنولوژی همه شئون انسانی را به غیر از آموزش دگرگون کند، محال و بیهوده است.
آموزش مجازی به شکل قابلتوجهی روند آموزش را تسریع کرده است. طرح و اساس آموزش سنتی یا حضوری صدها سال است که در کشورهای اروپایی ریخته شده است. سرعت این روش، بسیار کند و بازدهی آن، بسیار پایین است. این در حالی است که هزینههای بسیاری در سراسر دنیا صرف آن میشود. آموزش مجازی میتواند سرعت، کیفیت و هزینه آموزش را بهینه و مطابق با نیازهای زندگی امروز انسان کند.
مزایای آموزش مجازی چیست؟